HTML

Kávégép és kávéfőző tesztek - elfogulatlanul

A kicsitől a legnagyobbig, a kotyogóstól a teljesen automatáig, a tömöstől a kapszulásig. Tesztek, vélemények, gondolatok.

Friss topikok

  • silent man: @kvmania: Ez a matek hogyan jött ki? (2017.10.23. 21:28) Kapszulás kávé = átverés?
  • szilvi1960: ahogy a soraid olvasom, én is ugyanígy voltam az én Cafissimo kávéfőzőmmel minu.me/-cafissimo . A ... (2012.04.12. 13:52) Lavazza EP950 - A dizájnkocka
  • l'arabica: Végre a Lavazza is rájött, hogy az üvegpoharak szépek, csak nem férnek a gép alá. Az új, alacsonya... (2012.02.23. 14:26) Lavazza LB800 - sármos egyszerűség
  • lorien: @kávéfan: Nem a kapszulás miatt van így, már jóval előtte kialakult a technológia. Ez különben cs... (2011.01.27. 10:23) Egy kis áttekintés

Linkblog

Lavazza EP950 - A dizájnkocka

2011.04.05. 17:07 Szintai Molnár Péter

A Lavazza bemutatótermében zavarbaejtően sok kávégép üldögélt és várt arra hogy válasszak. Mindegyik arcán az volt "Légyszi engem tesztelj!". Bár úgy mentem be, hogy nem EP rendszerű gépet szeretnék elvinni, a fehér EP950 addig mosolygott, míg ő nem nyert.

 

Dizájn és kezelés

Szeretem, ha szép tárgyak vesznek körül és kedvelem az apple gépeit is. Az EP950 pedig a mac előző generációs gépeire emlékeztet. Az ibook-bólogatós imac termékvonalra, ami különösen szerethető volt. Szóval már az autótól úgy vittem fel a lakásba, hogy örültem hogy ez a gép jön hozzánk. A kislányom is ujjongott egy sort amikor meglátta. Azonnal ki kellett bontani és helyére tenni. 

 

A dizájn itt mindent visz, az egész gép teljesen sallangmentes, az oldalán pedig remek felirat: "La mia Lavazza espresso point". Ennek megfelelően a kezelés is pofonegyszerű: bele kell tölteni a vizet, bekapcsolni és már működik is. A készenlétet egy kis narancssárga pötty, a kávéfőzési hőmérsékletet egy narancssárga kávéscsésze kigyulladása jelzi. Kezdődhet a kávéfőzés, ami nem egy ördöglakat. A kétéves kislányom már második alkalommal tudta hová és hogyan kell tenni a kapszulát és hogy utána le kell csukni. A kapszulatartó rész könnyen mozog, az elhasznált kapszulákat az EP950 elraktározza, így elég 10-20 kapszula után egyszer kiüríteni.

 

Nincsenek extrák

 

És bevallom hogy nem is hiányoznak. Nincs ostobán működő gőzkar, fölösleges gombok, kávéscsészéket melegen tartó rekesz. Semmi. Viszont ami van, az tökéletesen működik. Kicsit hiányolom az automatizmust, amely a kategória hasonló gépeiben (Nespresso, Illy) már megvan, de ettől még elfogadnám.

 

Otthonra egyébként talán kicsit nagydarab, de bármelyik irodába szégyenkezés nélkül beállítható.

 

A fránya EP rendszer

Persze - és igen, ezt az összes EP tesztnél le fogom írni - nem értem, hogy miért kell a kapszulákat kettesével csomagolni. Nagyon hasonló kapszulája van az Illy-Mitaca rendszerek is és sikerült megoldani a külön csomagolást. Üzenem a termékfejlesztőknek, hogy a Lavazza EP rendszernek ez szinte az egyetlen hátrány és kár ezzel ügyfeleket veszíteni, pláne egy egyre több szereplővel rendelkező piacon.

 

Húsleves a kávéfőzőből

 

Az első olyan géptesztem volt, ahol kaptam forróital kapszulákat is. Az Aygorosok őszinték voltak és mondták, hogy ez igazából csak szükséges dolog, nem ez a fő irány. Adnak mindenből egyet kóstolóba, de ne írjak nagyon rosszakat róluk, ne ez alapján ítéljem meg őket.

 

Az őszinteség nem volt alaptalan. Ezeket a termékeket valószínűleg némi piaci nyomás szülte, vagy az a hipotézis, hogy az irodisták szeretnek béna instant teát inni drágán, illetve hogy a titkárnők szeretnek egyszerűen lefőzni a főnöknek egy élénkítő menta teát. Az instantok nagy része cukrozott lötty, számomra ihatatlanok voltak, de a feleségemnek ízlettek. Tehát nem én vagyok a célcsoport. A forró csokihoz tejkapszula szükséges és ez egész jó, a tejkapszula pedig capuccino készítésére is használható, még ha nem is tökéletes megoldás, jól kielégíti azt az igényt, amelyre a Nescafé Dolce Gusto is rástartolt.

 

Az igazi kakukktojás viszont a leves. Kb. 1 deci leves. Hogy erre miért van szükség? Fogalmam nincs róla. Az íze pont olyan, mintha egy fél leveskockát bedobnék egy kis pohár vízbe, majd meghinteném egy kevés instant kávéval. Mert hiába engedtem át a rendszeren 2 adag vizet is, a kávé íze azért valamelyest benne maradt. Legalább azt írhatnám le róla, hogy szükség esetén megteszi. De nem, nem teszi meg.

 

Higgyétek el, tudom mit beszélek. Túráztam óriási hátizsákkal keresztül európán és melegítettem zacskós levest a pályaudvarok melletti sikátorokban. Fiatal voltam és a kaland hajtott, de egy ilyen levest még akkor is kikértem volna magamnak.

 

Összegzés

A dizájnkocka az első olyan gépe az EP sorozatnak, amelyet simán megtartanék. Amikor elpakoltam, a kislányom ott sertepertélt a konyhában és folyamatosan azt hajtogatta: "Apa ne vidd el!" Amikor mondtam neki, hogy hozok egy másikat, akkor arra kért, hogy ne legyen piros. Végül az lett, de ez már egy következő poszt témája. 

 

A lényeg, hogy ha jó kávét akartok inni egy dizájnos gépből az irodában, akkor válasszátok ezt. Havi 100 adag kávé fölött irodáknak ingyenes kihelyezés. Nagyon ajánlott. 

 

 

1 komment

Címkék: dizájn kávé espresso lavazza ep950

A bejegyzés trackback címe:

https://kavefozok.blog.hu/api/trackback/id/tr462802229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szilvi1960 2012.04.12. 13:52:28

ahogy a soraid olvasom, én is ugyanígy voltam az én Cafissimo kávéfőzőmmel minu.me/-cafissimo . A polcon mikor megláttam, le vett a lábamról. Ami lila, az nálam már alapból plusz ponttal indul. Mindenki imádja otthon, és a kávéja... teljesen megértem amit írtál :)
süti beállítások módosítása