HTML

Kávégép és kávéfőző tesztek - elfogulatlanul

A kicsitől a legnagyobbig, a kotyogóstól a teljesen automatáig, a tömöstől a kapszulásig. Tesztek, vélemények, gondolatok.

Friss topikok

  • silent man: @kvmania: Ez a matek hogyan jött ki? (2017.10.23. 21:28) Kapszulás kávé = átverés?
  • szilvi1960: ahogy a soraid olvasom, én is ugyanígy voltam az én Cafissimo kávéfőzőmmel minu.me/-cafissimo . A ... (2012.04.12. 13:52) Lavazza EP950 - A dizájnkocka
  • l'arabica: Végre a Lavazza is rájött, hogy az üvegpoharak szépek, csak nem férnek a gép alá. Az új, alacsonya... (2012.02.23. 14:26) Lavazza LB800 - sármos egyszerűség
  • lorien: @kávéfan: Nem a kapszulás miatt van így, már jóval előtte kialakult a technológia. Ez különben cs... (2011.01.27. 10:23) Egy kis áttekintés

Linkblog

Illy Mitaca - A vörös dög

2011.07.20. 14:02 Szintai Molnár Péter

Illy Mitaca - A vörös dög

 

Zsolti barátom - amióta csak ismerem - feketén issza a kávét. Igaz ő gyakran úgy ül a megbeszéléseken hogy van a kávé mellett még egy energiaital és egy üveg kóla is. Viszont az Illy-re esküszik, szóval nagyon vártam a tesztet.

 

Beléptem az Illy egyik forgalmazójának irodájába és szinte azonnal a kezembe nyomtak egy csésze isteni illatú és remek zamatú kávét majd kicsivel később egy másikat, amely ugyanannak a keveréknek a koffeinmentes változata. Bár Gabriella sietett, be nem állt a szánk. Remélem nem késett le miattam semmiről.

 

Sok-sok érdekességet megtudtam tőle az Illy világáról. Remek marketinges, aki bevállalta a Facebook-rajongói klub moderálását is. Na de nézzük a kávégépet!

 

Dizájn

 

A kislányom az egyébként remek Lavazza EP950 búcsúztatásakor megkért arra, hogy a következő kávégép ne legyen piros. Nem tudom honnan szedte ezt. Soha nem volt otthon még piros kávégép. Amikor megláttam a Mitacát, már éreztem, hogy szorulni fogok.

 

Őszinte leszek: a gép nem szép, de kicsi. Még őszintébb leszek. A gép ronda, de kicsi. Nincs semmi elegancia, semmi marketing, de még egy csepp játékosság sem. Nem akar hasonlítani egy régi kávéfőzőre, mint a Francis x7 vagy a Lavazza EP800, nem akar elvarázsolni különleges űrdizájnnal. Az a legjobb szó rá, hogy semmilyen. Unalmas. Egy irodai konyhában sem tűnik ki. De nem szabad elsőre ítélni!

 

 

 

Használat

 

A lányok az Espresso Shop irodájában teljesen bután néztek, amikor kérdeztem, hogy kell-e levegőtleníteni a rendszert. Azt mondták hogy "ő", majd hozzá tették hogy csak dugjam be, töltsem fel vízzel és használjam. Jó. 

 

Hazavittem, kicsomagoltam, a kislányomat megbékéltettem a piros színnel. (Nem volt nehéz), majd berendeztem a tesztelős fiókomba a kapszulákat. Balra a normál koffeinesek, jobbra a koffeinmentesek. Egyedileg csomagoltak. Este volt és már egyébként is ittam aznap 3 kávét, szóval csak nézegettem.

 

Másnap reggel viszont főztem vele egy meggyőzően illatos és finom kávét. Az első saját és otthoni Illy kávémat. Pedig az e gép elsősorban irodáknak van kifejlesztve. Sebaj.

 

Bekapcsolás után nagyon gyorsan felfűt, a kapszulát egy gyerek is be tudja helyezni (tényleg) csak a kar lenyomásához kell kicsivel több erő, mint általában.

 

A nálam lévő gép már több céget megjárt és sok ezer adag kávét lefőzhettek rajta, de ezt csak egy dolog jelezte: a kávéfőző gomb kicsit kopottabb volt és egyel nehezebb volt lenyomni, mint arra számítottam. Egyébként mintha új lenne.

 

Extrák

 

Egyik reggel kibújt belőlem a gonosz kis manó és úgy határoztam: ma tejhabot is teszek a kávémra. Erre külön gomb van a kávéfőzőn. Megnyomtam. Az első spriccelés félre, a többi már a gőz. A deci tej gyorsan és remekül habosodik. Az állam a földön. Végre! Az első gép a kategóriában, ahol a habosító karnak van értelme. Éljen. Más extra nincs. Nem is kell.

 

Kapszulák

Az Illy nem bonyolítja túl a dolgokat. Gyakorlatilag egy prémium kategóriás, 100% arabica kávékból készülő kávékeverékük van, amelyet normál pörkölésű, erős pörkölésű és koffeinmentes változatban lehet kapni, illetve létezik hosszú kávé kapszula is. A két koffeines közül nekem inkább a sötét pörkölésű ízlett, azt viszont nem értettem, hogy a koffeinmentes mitől savasabb, mint a normál.

 

A fenti képen árnyal kicsit az, hogy itt egy Mitaca gépről van szó, amelyhez középkategóriás, olcsóbb Mitaca kávékat is kérhetünk. Sőt, itt bejön az irodista lányok álma a citromos és kamilla tea kapszula is. A Mitaca kapszulákat ugyanolyan finomnak tartottam, mint az Illy-ket, bár kicsivel másabb a karakterük, ezek is tökéletes presszó kávékat adnak, de adagonként 20 Ft-al olcsóbban. 

 

Összegzés

A Mitaca az eddigi legprofibb gép a kategóriájában, amelyet teszteltem. Rémesen egyszerű kezelni, minden kézre áll benne. Sajnos háztartásokba ez nem kérhető, ott meg kell venni a Francis-t. Aki viszont irodába szánja, annak maximálisan ajánlható: havi 100 kapszulától ingyenes a használat, ami egy 3 tagú kis irodánál is bőven teljesíthető feladat.

 

A gépet az Espresso Kft-től kaptam tesztelésre. Ezúton is köszönöm.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kapszula illy mitaca kávéfőzp

Lavazza EP950 - A dizájnkocka

2011.04.05. 17:07 Szintai Molnár Péter

A Lavazza bemutatótermében zavarbaejtően sok kávégép üldögélt és várt arra hogy válasszak. Mindegyik arcán az volt "Légyszi engem tesztelj!". Bár úgy mentem be, hogy nem EP rendszerű gépet szeretnék elvinni, a fehér EP950 addig mosolygott, míg ő nem nyert.

 

Dizájn és kezelés

Szeretem, ha szép tárgyak vesznek körül és kedvelem az apple gépeit is. Az EP950 pedig a mac előző generációs gépeire emlékeztet. Az ibook-bólogatós imac termékvonalra, ami különösen szerethető volt. Szóval már az autótól úgy vittem fel a lakásba, hogy örültem hogy ez a gép jön hozzánk. A kislányom is ujjongott egy sort amikor meglátta. Azonnal ki kellett bontani és helyére tenni. 

 

A dizájn itt mindent visz, az egész gép teljesen sallangmentes, az oldalán pedig remek felirat: "La mia Lavazza espresso point". Ennek megfelelően a kezelés is pofonegyszerű: bele kell tölteni a vizet, bekapcsolni és már működik is. A készenlétet egy kis narancssárga pötty, a kávéfőzési hőmérsékletet egy narancssárga kávéscsésze kigyulladása jelzi. Kezdődhet a kávéfőzés, ami nem egy ördöglakat. A kétéves kislányom már második alkalommal tudta hová és hogyan kell tenni a kapszulát és hogy utána le kell csukni. A kapszulatartó rész könnyen mozog, az elhasznált kapszulákat az EP950 elraktározza, így elég 10-20 kapszula után egyszer kiüríteni.

 

Nincsenek extrák

 

És bevallom hogy nem is hiányoznak. Nincs ostobán működő gőzkar, fölösleges gombok, kávéscsészéket melegen tartó rekesz. Semmi. Viszont ami van, az tökéletesen működik. Kicsit hiányolom az automatizmust, amely a kategória hasonló gépeiben (Nespresso, Illy) már megvan, de ettől még elfogadnám.

 

Otthonra egyébként talán kicsit nagydarab, de bármelyik irodába szégyenkezés nélkül beállítható.

 

A fránya EP rendszer

Persze - és igen, ezt az összes EP tesztnél le fogom írni - nem értem, hogy miért kell a kapszulákat kettesével csomagolni. Nagyon hasonló kapszulája van az Illy-Mitaca rendszerek is és sikerült megoldani a külön csomagolást. Üzenem a termékfejlesztőknek, hogy a Lavazza EP rendszernek ez szinte az egyetlen hátrány és kár ezzel ügyfeleket veszíteni, pláne egy egyre több szereplővel rendelkező piacon.

 

Húsleves a kávéfőzőből

 

Az első olyan géptesztem volt, ahol kaptam forróital kapszulákat is. Az Aygorosok őszinték voltak és mondták, hogy ez igazából csak szükséges dolog, nem ez a fő irány. Adnak mindenből egyet kóstolóba, de ne írjak nagyon rosszakat róluk, ne ez alapján ítéljem meg őket.

 

Az őszinteség nem volt alaptalan. Ezeket a termékeket valószínűleg némi piaci nyomás szülte, vagy az a hipotézis, hogy az irodisták szeretnek béna instant teát inni drágán, illetve hogy a titkárnők szeretnek egyszerűen lefőzni a főnöknek egy élénkítő menta teát. Az instantok nagy része cukrozott lötty, számomra ihatatlanok voltak, de a feleségemnek ízlettek. Tehát nem én vagyok a célcsoport. A forró csokihoz tejkapszula szükséges és ez egész jó, a tejkapszula pedig capuccino készítésére is használható, még ha nem is tökéletes megoldás, jól kielégíti azt az igényt, amelyre a Nescafé Dolce Gusto is rástartolt.

 

Az igazi kakukktojás viszont a leves. Kb. 1 deci leves. Hogy erre miért van szükség? Fogalmam nincs róla. Az íze pont olyan, mintha egy fél leveskockát bedobnék egy kis pohár vízbe, majd meghinteném egy kevés instant kávéval. Mert hiába engedtem át a rendszeren 2 adag vizet is, a kávé íze azért valamelyest benne maradt. Legalább azt írhatnám le róla, hogy szükség esetén megteszi. De nem, nem teszi meg.

 

Higgyétek el, tudom mit beszélek. Túráztam óriási hátizsákkal keresztül európán és melegítettem zacskós levest a pályaudvarok melletti sikátorokban. Fiatal voltam és a kaland hajtott, de egy ilyen levest még akkor is kikértem volna magamnak.

 

Összegzés

A dizájnkocka az első olyan gépe az EP sorozatnak, amelyet simán megtartanék. Amikor elpakoltam, a kislányom ott sertepertélt a konyhában és folyamatosan azt hajtogatta: "Apa ne vidd el!" Amikor mondtam neki, hogy hozok egy másikat, akkor arra kért, hogy ne legyen piros. Végül az lett, de ez már egy következő poszt témája. 

 

A lényeg, hogy ha jó kávét akartok inni egy dizájnos gépből az irodában, akkor válasszátok ezt. Havi 100 adag kávé fölött irodáknak ingyenes kihelyezés. Nagyon ajánlott. 

 

 

1 komment

Címkék: dizájn kávé espresso lavazza ep950

Nespresso Turmix C300 plus - az űrkacsa

2011.02.21. 20:59 Szintai Molnár Péter

A kacsa volt az első Nespresso gép a családban. Használtan lőttem a vaterán, Azt hiszem 9000 Ft volt és nagyon megérte. Némi tömítéscsere után most egy kollégámnál szolgál tovább.

 

Dizájn és kezelés

Valószínűnek tartom, hogy ez a kávéfőző egy koffein függő földönkívüli és egy vadkacsa találkozásából született. Hogy szép-e? Ízlés dolga. Úgy tíz évvel ezelőtt futurisztikusnak mondtam volna. De tény, ami tény. Jól összerakott darabról van szó.

 

Kezelése egyszerű, a kapszulát a kacsa szájának kinyitása után pofával lefelé kell behelyezni, majd visszacsukni, meghúzni a bóbitát (kart) és már csorog is a kávé. Persze ha előtte feltöltöttük a víztartályt.

 

A kacsa átlagos idő alatt melegszik fel. Erre vannak hivatalos mérőszámok, amelyek 1 perc alatti időt mondanak, én jobb a békesség alapon minden kávéfőzőnek adok ennél egy kicsit több időt. Különben is, a reggeli első forró vizet a csésze kapja, hogy ne hűtse ki a kávét.

 

 

Íz?

Nem, a kacsának nincs íze. A Nespresso kapszulákról pedig nem írok most, mert egy külön posztot tervezek nekik. Ami itt érdekes, az az, hogy a kacsa kicsit lágyabb ízzel főzi le a kávékat, mint például a Nespresso TX150.

 

Egyébként abszolút megdőlni látszik az, amit a forgalmazók állítanak a gépeikről, miszerint mind ugyanúgy főz. Ezt egyébként sem érteném, hiszen a Nespresso gépekből is van 25.000 Ft-os és 150.000 Ft-os is. Persze vannak egyéb plusz szolgáltatások is, de azért képesek meglepetésekre.

 

Az egyik kedvenc kávém egyébként pont egy limitált kiadású fajta volt, a Singatoba. Na ez az egyik kávégépen kicsit paprikás zamatú volt, amit a másikon nem lehetett érezni.

 

Extrák

A Lavazza alapgépeinél siránkoztam azon, hogy minek raknak tejhabosító kart valamire, ha nem tudja ellátni a feladatát. Itt sem tökéletes, de nagyságrendekkel használhatóbb a gőzkar, mint pl. a Lavazza LB800-nál. Sőt! Azt kell hogy mondjam, jól használható. Tisztességes tejhab készíthető vele.

 

Kapszulák, árak

Az űrkacsa már nem kapható, de az aukciós portálokon 10.000 Ft alatt beszerezhető egy darab, általában nagyjából felújított, működőképes állapotban.

Ha nincs is felújítva ez a szerkezet jól szervizelhető. A kapszula árak 110-130 Ft között vannak, 16 féle mindig kapható alapkapszulából választhatunk és évente több alkalommal van limitált kiadás is. A nespresso kapszulákra szánok majd egy külön posztot, de alapvetően csak dicsérni tudom a svájci céget. A kedvenc, erősebb kávéknál ott a vastag, cukrot is megtartó erős créma a kávé tetején, a hőfok is mindig rendben van.

 

Itt sajnos nincs lehetőség bérlésre, mindenképpen meg kell vásárolni magát a gépet, viszont ha szervizelni kell valami miatt, automatikusan jár cseregép. Logikus.

 

Nespresso kiszolgálás

A kedvencem a Nespresso ügyfélkezelése. Ez mindennél többet ér. Amikor megvettem használtan a kacsát, majd bementem az Andrássy úti boltba nem hogy nem néztek ki, de szívesen fogadtak. Beléptettek a Nespresso Club-ba. Vettem vízkőtlenítő csomagot tőlük (1-2000 Ft), ami gép specifikus és természetesen kapható, majd 2 nap múlva felhívtak, hogy van-e kérdésem a gépemmel kapcsolatban, sikerült-e a vízkőtlenítés, jól működik-e stb... Profi, nagyon profi. Ilyenről máshol még nem hallottam. Még az über drága apple cuccaim megvásárlása után se hívott fel a kutya sem, hogy megvagyok-e elégedve a termékkel és van-e kérdésem. 

 

Összegzés

Ha valaki szeretne belépni a kapszulás kávézás világába, de nem szeretne tízezreket elkölteni, akkor erősen javasolt egy használt C300-as beszerzése

 

Szólj hozzá!

Tanulok kávézni

2011.02.08. 07:48 Szintai Molnár Péter

Amióta kávéfőzőket, kávégépeket tesztelek sok érdekes tapasztalattal lettem gazdagabb és nemcsak a gépekkel kapcsolatban. Elkezdtem megtanulni kávézni is, ami 10 év aktív függés után minimum meglepő.

 

Arra jöttem rá, hogy a kávé sok tekintetben hasonlatos a borhoz. Megvan a megfelelő tálalási, elkészítési módja, a fogyasztási hőfoka és persze ez is több érzékszervre hat. Önmagában, minden ízesítő és krémesítő nélkül.

 

A kávéba tejet, tejszínt, cukrot (édesítőt khm) tenni olyan, mint a jó vörösbort kólával elegyíteni: barbár dolog. Gondolom ezt úgy, hogy hosszú éveken én is csak így ittam, sőt. A kávézók réme voltam. Hogy miért?

 

Egy időben forró tejjel szerettem a kávét. Na de pont ugyanannyi (4cl) tejjel, mint amekkora egy presszó. Ez nem kevés bonyodalmat okozott, ugyanis ilyen kávé a legtöbb étteremben vagy kávézóban nincs. Van presszó meg capuccino, esetleg tejeskávé. Volt olyan hely, ahol azért nem akarták nekem így megcsinálni, mert nem tudták beütni a gépbe.

 

Aztán átszoktam a kávé+kávétejszín kombóra. Nem azért, mert ezt egyszerűbb volt kikérni, hanem azért, mert már nem kívántam a tejet hozzá. 

 

Az utóbbi hetekben pedig kifejezetten a sima, frissen főtt presszókat kóstolgatom, ízlelgetem. Otthon, a kávézókban vagy most épp a McCafé-ban, ahol - bár eddig azt hittem jó a kávé - maximum erős közepes. 

 

Nem is hinnétek, de egy új ízuniverzum nyílt meg előttem. Eddig csak azt éreztem, hogy a kávé kb. milyen: savasabb netán keserűbb, hiszen a cukor és a tej elnyomta a kávé ízét, most azt érzem, ami a kávé maga. 

 

Ettől függetlenül szánok majd egy posztot a különböző kávéízesítőkre, mert egy rossz minőségű tejjel vagy krémporral a legjobb, legdrágább kávét is porig lehet alázni...

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kávé tapasztalat kávéfőző ízuniverzum

Lavazza EP800 - ugyanaz pepitában

2011.02.06. 10:11 Szintai Molnár Péter

 

Szinte copy-paste másolhatnám be az LB800-as posztot, tehát az EP800-nál inkább a különbségeket emelem ki. Például azt, hogy jobban néz ki...

 

Az EP800 ugyanakkora, így ugyanúgy elfér bármelyik konyhában mint a LB-s társa, de a fehér előlap kicsit szebbé teszi, legalábbis ettől nem akartam azonnal elaludni, a két éves kislányomat pedig teljesen lenyűgözte. 

 

 

Az EP800 márkanévből az EP megjelölés azt jelenti, hogy a Lavazza Espresso Point rendszerével van dolgunk. Ez is kapszulás, de más alakú és méretű, mint a Blue rendszer. A forgalmazó szerint ezt eredetileg az olasz piacra szánták, a Blue-t pedig a nemzetközi porondra. Azóta egyébként az olaszok kijöttek még a Lavazza Amodo Mio-val is, ami teljesen opportunista módon egy harmadik rendszer, amely valószínűleg a Nescafé Dolce Gusto rendszerének kíván konkurenciája lenni.

 

De térjünk vissza az Espresso Point-hoz! Itt a kapszulák kicsi fehér műanyag izék, amelyeket kettesével (!) csomagoltak be.  Az aroma megőrzése pont addig tart, ameddig fel nem tépjük a csomagolást, mivel a kapszulák itt előre lyukasztottak, nem a gépben lévő kis szegecsek nyitják meg azt utat a forró víznek, mint egyéb rendszerekben.

 

Ez akkor problémás igazán, amikor csak napi 1 kávét fogyaszt az ember, vagy a párja másfajtát kedvel. Egy nap alatt nem persze nem olyan nagy az aromaveszteség, na de pont azért választok kapszulás rendszert, hogy tökéletes legyen minden kávém, nem?

 

Bár a forgalmazó szerint ugyanazt a minőséget kapjuk, mint a Blue rendszernél, nekem az a tapasztalatom, hogy az Lavazza Blue kapszulákból többet hozhatunk ki. Zamatosabb a kávé, ráadásul a hosszú kávét valahogy az EP800 nem szereti leadni. Mondjuk ezen nem szabad sokat bánkódni, hiszen magasabb pohár úgysem fér be a gépbe...

 

És itt volt problémám kapszulával is. Nem nyomoztam hosszan. Csak tippelni tudom, hogy a kávé fajtájától és a tömörítéstől is függ a végeredmény, de a Tierra fantázianevű kapszulák egész konkrétan megfektették a gépet. Egyszerűen nem vagy csak hosszas könyörgés után ment keresztül rajtuk a víz, miközben egy másik kapszulát berakva tökéletesen működött. Nagy mínusz ezért az EP rendszernek.

 

(Jelenleg egy másik EP950-es van nálam tesztelésen, amelyben minden kávé tökéletes, de erről egy másik posztban...)

 

Az árak ugyanazok, mint az LB800 esetében, vagyis 110 Ft-ba van egy kapszula ha saját gépünk van és 130 Ft-ba ha béreljük a gépet. 

 

Összegzés

Ha csupán jó minőségű presszó kávét szeretnénk inni otthon vagy az irodában, de nem szeretnénk még 30-40.000 Ft-ot sem befektetni egy gép vásárlásába, akkor megéri. Csodát nem várhatunk tőle, de korrekten teszi a dolgát a kapszulák nagy részével, de akadhatnak hibák. A két belépő szintű Lavazza gép közül én a Blue rendszert választanám, vagyis az LB800-at.

 

Előnyök

Olcsó gép, vagy akár ingyen is bérelhető.

Az EP800 korrekt presszókávét főz az Espresso Point kapszulákból, melyekből jó a kínálat.

 

Hátrányok

Már a presszó közben is kigyullad a lámpa, hogy nem elég meleg a víz, de hosszú kávét szinte képtelenség vele főzni. 

A kapszulák csak százasával vásárolhatók meg. 

Csak kicsi csészék férnek be a gépbe.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kávé kapszula espresso lavazza aygor ep800

Kapszulás kávé = átverés?

2011.02.02. 11:04 Szintai Molnár Péter

 

Baráti társaságban és fórumokon is felmerült már többször a kérdés: megéri-e kapszulás kávégépet tartani. Van, aki szerint csak divat és átverés, van aki pedig esküszik rá. Számoljunk utána és nézzük meg a dolgot praktikus és érzelmi oldalról is.

 

Kezdjük a számokkal! 

Egy normál presszókávét 7 gramm őrölt kávéból főzhetünk meg. Egy kapszulában is pont ennyi van, általában a kávé fajtájának megfelelően tömörítve. Ha az olcsóbb 95 Ft-os kapszula árat vesszük alapul, ahol tehát 7 g = 95 Ft, akkor az adott kávéból 3392 Ft lenne egy 250 grammos adag, vagyis 13.571 Ft egy kg. Ez eléggé megdöbbentő szám.

 

Ha egy olcsó, de márkás kávét veszünk, pl. a Segafredo Intermezzo-t, aminek a 250 grammos kiszerelése 399 Ft jelenleg, akkor azt látjuk hogy az árkülönbség közel tízszeres. A fent említett Segafredo viszont korántsem olyan minőségű kávé, mint amilyeneket a kapszulák rejtenek. Érdemesebb tehát egy-két kategóriával fentebb is körbenézni. 

 

Az Illy kávé 250 grammos kiszerelésben 2.242 Ft, tehát kilónkénti ára közel 9000 Ft. Itt még mindig jelentős a különbség még a legolcsóbb kapszulákhoz képest is, pedig már nagyjából ugyanabban a kategóriában vagyunk.

 

És akkor még nem számoltunk azzal, hogy vannak 120-130 Ft-os kapszulák is, ahol egy kilogramm kávéért 18.000 Ft-ot fizetünk, tehát ugyanazt a minőséget minimum dupla áron kapjuk meg.

 

A fenti számok alapján az, aki kapszulás kávét fogyaszt vagy bolond vagy rengeteg fölösleges pénze van.

 

Árnyaljuk a képet!

Ahhoz, hogy 7 gramm kávéból tényleg 1 adag jó minőségű kávét főzzünk szükségünk van egy olyan kávéfőzőre, amely képes 1 adagot főzni. Hja és természetesen képes presszó kávét főzni. Ennek több kitétele is van, most bele se megyek.

A legtöbb, háztartásban található kávéfőző inkább 2-3-4 adagos, esély sincs 7 grammot tölteni bele. És hát értelme is kevés van lenne. Akár kotyogós, akár elektromos, több kávét eszik meg, ráadásul ugye nem presszó az, amit főznek.

 

Tehát a tényleges összehasonlításhoz az is hozzátartozik, hogy először be kellene ruháznunk egy olyan gépbe, amelyik presszót főz és egy adagosat. Ha ezt újonnan tesszük meg, akkor alapesetben is 100.000 Ft körüli összeget kell erre szánnunk. Hosszú távon és ha sok kávét fogyaszt az egész család vagy iroda, akkor persze megtérülhet. Sajnos teljesen automata kávéfőzőt még nem teszteltem, de több fórumból és beszélgetésből az derült ki, hogy hajlamosak a mozgó alkatrészek és a tömítések elromlani, pláne az alacsonyabb árkategóriás gépekben. A javíttatásuk pedig rémálom, legalábbis ha szoktunk számlákról álmodni.

 

Én is nézegettem használtan egy Krups-ot, ahol csak a tömítések kicserélése került 30.000 Ft-ba.

 

Ez 300 kapszulás kávé ára, nekem féléves fogyasztásom.

 

Szóval... Itt jön a "hát nem tudom" kategória.

 

Praktikumok

A kapszulás rendszerek drágának tűnnek, de nagy előnyük, hogy mivel darabonként csomagoltak, mindig frissen kávét ihatunk. Ha nem is hisszük el a sok-sok marketing blablát azzal kapcsolatban, hogy a kávé pörkölés és darálás után azonnal a kapszulákba kerül, még akkor is sokkal frissebb mint a fém dobozban hetekig üldögélő őrölt kávé. Hasonlítsátok csak össze a frissen felbontott kávét és a fém dobozban legalább 1 hétig tárolt kávé illatát. Naugye?

Az sem elhanyagolható szempont, hogy viszonylag koszmentesen lehet velük kávét főzni. Nem megy mellé az őrölt kávé, nem kell külön tömöríteni és a zacc is a kapszulában marad.

 

Másik oldal

Egy jó presszó kávét kávézóban 300 Ft körül ihatunk meg, de ezért az árért időnként csapnivaló, hűvös löttyöt kap az ember, ami nyilván a pultus/pincér hibája. Ehhez képest a 100 Ft-os kapszula, amely hasonló, vagy jobb kávét ad, ráadásul otthon, pizsamában a konyhába botorkálva is. Volt egy időszak, amikor egyáltalán nem ittam kávét vendéglátóhelyeken, mert tudtam, hogy az irodában vagy otthon ott vár rám a Nespresso vagy a Lavazza. Ez pedig jó dolog.

 

Suzuki vagy Ferrari?

A kérdés, hogy megéri-e a kapszulás kávét fogyasztani szerintem pont ugyanolyan felvetés, mint hogy mivel jobb közlekedni, Suzukival vagy Ferrarival. Mert ahogy minden autó elvisz A-ból B-be, lehet kávét főzni a kotyogósban is és kapszulás gépekben is, de mindkettő más élvezeti faktorral bír. A magam részéről kevésbé érdekel hogy milyen autóval járok, de szeretem kényeztetni magam borok és a kávék terén is.

 

Szóval mindenki saját maga dönti el, hogy mennyi luxust enged meg magának és miben...

 

 

 

12 komment

Címkék: kávé átverés ár illy kapszulás

Lavazza LB800 - sármos egyszerűség

2011.01.30. 21:20 Szintai Molnár Péter

A Lavazza LB800 egy kicsi, könnyű és könnyen kezelhető kávégép, amely Lavazza Blue kapszulákkal működik. Gyakorlatilag ez a rendszer belépő modellje, amely korrekt kávét készít, de semmi egyéb különlegessége nincs. 

Az LB800 - micsoda fantázianév - egyik nagy előnye, hogy kicsi, vagyis minden konyhában elfér. Kisebb irodákba és családi használatra teljesen ideális. Olcsó, egyszerű modell, melyet akár ingyen is megkaphat az ember, ha napi 1 kapszulát elfogyaszt, de erről majd később.

 

A dizájn helyett a gyártó a funkcióra koncentrált, de ez nem baj. Egyedüli problémám az, hogy túlságosan műanyagnak tűnik. Nem szebb, mint a sok háztartásban megtalálható szarvasi vagy momert kávéfőző, de azért egy szigorúbb feleség sem küldi vissza majd a férjét a boltba. Szóval együtt lehet élni vele, pláne ha meg is kóstoljuk az ezzel főzött kávét.

 

A kapszulákat praktikusan egyenként csomagolják, sajnos műanyagba, de szerencsére nincs előre lyukasztva, mint a Lavazza másik, Espresso Point rendszerénél (erről egy későbbi posztban emlékezek majd meg). Ennek megfelelően a kávé finom, friss. Az olasz presszónál megszokott hab is megjelenik - bár ennek nagysága kapszula függő és persze attól is függ, hogy sikerült-e jól felfűtenie a rendszernek.

 

A tapasztalataim szerint ugyanis ez a gyengéje az LB800-nak. Ébredés után azonnal érdemes kibotorkálni a konyhába, hogy néhány perc közös boot után kávét főzhessünk vele. Akkor is leginkább a presszót viszi jól, de még így is kigyullad néha a figyelmeztető lámpa: nem elég meleg a víz. És ezt időnként érezni a kávén is.

 

A legnagyobb csalódás akkor érhet bennünket, ha még egy hűtőből kivett tejszínt is beleteszünk. Majdnem langyossá hűti a kávét. Brrr... Ez ellen egyébként úgy lehet legjobban védekezni, hogy csészét egy adag forró vízzel előmelegítjük.

 

Hosszú kávéval ne is nagyon próbálkozzunk, mondjuk erre azért is kicsi az esélyünk, mert egy hosszúkávés pohár be sem fér a gépbe, de erről az extrák között is lesz még szó.

 

Kapszulák, árak

 

A Blue rendszer egyik nagy előnye, hogy viszonylag sokféle kapszula kapható. Óriási hátránya viszont, hogy csak 100 db-os csomagok léteznek, szemben a Nespresso vagy a Tschibo 10-es csomagolásaival és a Dolce Gusto 16-os dobozaival. Itt esély sincs arra, hogy összeválogassak egy vásárlás alkalmával egy olyan csomagot, ami a család minden tagjának megfelel. Ez főként akkor problémás, ha koffeinmentes kávét is szeretnék venni, mert abból 2 hónap alatt is maximum 6 adag fogyott el nálunk. Az egyik javaslatom a forgalmazó cégnek, hogy ezen változtasson. Nem hinném, hogy kevesebb fogyna, de én elégedettebb vásárlójuk lennék. A Blue rendszerhez kapható még több féle tea sőt forró csoki kapszula is, ezeket viszont nem próbáltam még, ami szintén annak köszönhető, hogy csak ötvenesével rendelhető. 

 

A kapszulákat egyébként 100-130 Ft között lehet megvásárolni. Az ár attól is függ, hogy béreljük-e a gépet, vagy saját gépet használunk. Az LB800-at az Aygor Kft-től ingyen is elhozhatjuk, ekkor tulajdonképpen kapszulánként kb. 20 Ft-ért béreljük a gépet. Mivel az LB800 ára 30.000 Ft körül van, így 1500 kapszula után fordul "bukóba" a dolog, ami napi 2 kávé elfogyasztása mellett is 2 év. Cserébe viszont ha elromlik, a javíttatás költsége a garanciaidőn túl sem minket terhel.

 

Extrák - gőzkar

Sajnos valamiért szinte minden kávéfőzőbe beerőltetnek egy tejhabosító kart, de az alsóbb kategóriákban ez szinte semmire nem használható. Az LB800 sem kivétel. A gőzt a gőz gombocska hosszú megnyomásával tudjuk működésbe hozni, de egy adagnyi gőzzel nem tudunk felgőzölni egy cappuccino-hoz elegendő tejet.

Még rosszabb a helyzet, ha olyan italt szeretnénk készíteni, amihez több gőz kell.

A feleségem például nagyon szereti a Manuel forrócsokikat, amiket bizony gőzölni kell. Ez a művelet ennél a típusnál elég keserves. Három négy körben sikerül csak, ráadásul a kar sem elég hosszú. Jobb a békesség alapon én ezt a funkciót kihagytam volna a gépből, mint ahogy pl. a nespresso alapgépeiből sem hiányzik.

 

Az már csak (tej)hab a tortán, hogy hiába van kar a cappuccino-hoz, ha be sem fér a kávéfőzőbe egy normális bögre. Sőt, ciki vagy nem: a Lavazza saját üvegpohara is épp hogy odafér. Valamelyik mérnök nem figyelt oda, mert csak néhány miliméteren múlik.

 

Használat

Használata tényleg pofonegyszerű. Van róla egy kép is tessék:

 A kapszulatartó karba be kell tenni a kapszulát, azt felapplikálni a gépbe, majd megnyomni a kávé gombocskát és már folyik is a fekete nedű. 

 

Az első használat előtt (és ha véletlenül kifogyott a víz) persze légteleníteni kell a rendszert. Ezt úgy tehetjük meg, hogy bekapcsoljuk a gépet, kinyitjuk a gőzcsapot és megnyomjuk a kávéfőzés gombot. Ha nem akarjuk eláztatni a konyhát, a gőzcsap alá nem árt odatenni egy nagyobb poharat, mert itt némi víz fog folyni. Néhány másodperc múlva elzárhatjuk és készen is vagyunk. 

 

Kapszulák rendelésre

A kapszulás rendszerek egyik sajátossága, hogy minden gyártó saját kapszulákat gyárt és ezek nem kompatibilisek egymással. A forgalmazók pedig érthető okokból maguknál tartják a terjesztést. Így olcsóbb és egyszerűbb is nekik, mint bekerülni valamelyik áruházlánc polcaira. Viszont nem tudunk csak úgy elugrani kávéért, ha épp kifogytunk belőle.

 

Ha sajátunk a gép, akkor a Lavazza kapszulákat több helyről is rendelhetjük, de ha béreljük, akkor értelemszerűen azoktól vagyunk kötelesek, akik a gépet kölcsönzik nekünk. Az Aygornál lehet személyesen is kapszulát átvenni, vagy választható a futárszolgálat, amely 300 kapszula alatt 990 Ft+ÁFA-ért, 300 kapszula fölött pedig ingyenesen szállítják ki az egész ország területén. Ez egyébként nagyon pozitív, ezt nem minden kapszulás rendszerről lehet elmondani.

 

Előnyök

Olcsó gép, vagy akár ingyen is bérelhető.

Az LB800 korrekt presszókávét főz a Blue kapszulákból.

Jó a kapszulakínálat, egyszerű rendelési lehetőségek, országos kiszállítás.

 

Hátrányok

A kapszulák csak százasával vásárolhatók meg. 

Csak kicsi csészék férnek be a gépbe.

 

Összegzés

Ha csupán jó minőségű presszó kávét szeretnénk inni otthon vagy az irodában, megéri. Csodát nem várhatunk tőle, de korrekten teszi a dolgát.

 

 

Ha valaki a cikk miatt rendelne az Aygor-tól ingyenes géphasználatot, vagy bármi mást, akkor légyszi hivatkozzatok a blogra!

Nem kapok érte pénzt, de reményeim szerint egyéb tesztelhető gépeket igen.

Előre is köszi!

 

www.aygor.hu


 


6 komment

Címkék: blue kapszula lavazza aygor lb800

Török kávé - dzsezva

2011.01.27. 14:23 Szintai Molnár Péter

 

Ez egy fura, zavaros és zamatos ital. Bár tudnám, hogy hogyan lehetséges az, hogy tőlünk pár száz kilométerre még jól ismerik, mi pedig alig...

 

Azt hogy szeretem a török kávét a sógoromnak köszönhetem. Egy családi vendégség alatt főzött nekem és beleszerettem. Nem, nem a sógoromba.

 

Mint minden kávénál itt is két lényeges pont van: a pörkölés és az őrlés. A kávék közül a bécsi pörkölés áll legközelebb a török kávéhoz, ha tehát sehol nem kapunk eredeti, csomagolt török kávét, akkor válasszunk nem túl sötét pörkölésű keveréket.

Ami ennél is fontosabb az az, hogy az őrleménynek púder finomságúnak kell lennie.

 

Korábban eredeti török kávét nem lehetett itthon kapni, de Szerbiából, például a szabadkai piacról már be lehetett szerezni a napi Kurukahveci Mehmet Efendi adagot.

 

Aztán egyik nap Zuglóban, egy egyébként olivabogyókat forgalmazó üzlet kirakatában megláttam a fent már emlegetett török kávét. Azonnal vettem egy dobozzal és megleptem magam egy dzsezvával is.

 

Elkészítés

 

Az elkészítése nem egy ördöglakat, de a dzsezva, vagy egy szűkülő formájú kis forraló edényke mindenképpen szükséges hozzá. Az edény nagyságától függ, hogy hány személynek főzhetünk benne kávét, mert maga az ital csak a dzsezva 2/3-ad részét foglalhatja el. Ennek egyszerű oka van: kell a hely arra, hogy forráskor tudjon hab képződni.

 

Személyenként kb. 0,5 dl  vizet és egy púpozott kávéskanál kávét számoljunk. 

Ha cukrozni szeretnénk a kávét, ezt is még a főzés előtt tegyük bele a dzsezvába. Mivel nincs agyonpörkölve a kávé, így kevesebb cukor is elég, bár ezt az egész cukor dolgot is simán elhagyhatjuk.

 

A főzésre több iskola is létezik. Van, aki háromszor főzi fel (sűrű keverés mellett), de úgy, hogy az első forrásnál kitölti a kávé 1/3-ad részét a pohárba, majd a második forrásnál a másik 1/3-ad részét stb...

Én az első forrásnál megvárom amíg feljön a hab és azonnal kitöltöm a pohárba, természetesen zaccal együtt.

 

Pár percet várni kell vele, hogy a zacc leüljön a pohár aljára, de addigra legalább fogyasztható hőmérsékletű is lesz.

 

Tejet, tejszínt is lehet bele tenni, de így kissé már túlzottan jólfésült lesz a kávénk.

 

A tökéletes hangulathoz a kávé mellé hallgassátok a Putumayo Cairo to Casablanca című CD-t!

 

ui.:

Kurukahveci Mehmet Efendi-t itt lehet venni:

 www.gorogolivabogyo.hu/ 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kávé török dzsezva kurukahveci mehmet efendi

Egy kis áttekintés

2011.01.24. 13:04 Szintai Molnár Péter

Mivel terveim szerint ezen a blogon különböző kávégépek tesztjeit találhatjátok meg, az első bejegyzésben szeretnék egy kis áttekintést adni, hogy a különböző kávékészítési módszerekkel milyen kávét főzhetünk. Sajnos elég sok helyen keverednek a különbözős kifejezések (kapszula, párna, presszógép stb...), reményeim szerint ezek is tisztulnak majd.

 

főzött kávé/kotyogós kávé

Főzött kávénak általában az otthoni kotyogós- vagy elektromos kávéfőzőkkel készült italt nevezzük. Magyarországon sokáig ez volt a kávékészítés leginkább elterjedt módja.

A nagyobb nyomás és hőfok miatt itt közepesen finom szemcseméretet lehet használni. Mivel itt az őrleménnyel nem csak a forró víz, de vízgőz is érintkezik, ez a cseranyagok erőteljesebb kioldódását eredményezi. Ugyanakkor az alkalmazott 100°C fölötti hőmérsékleten az aromaanyagok kioldódása kisebb, ill. azok egyből elbomlanak. Az eredmény a kissé fanyar, de erőteljes mokka, magyarán mondva a feketekávé.

 

forrázott kávé/filteres kávé

A forrázás lényege, hogy a forrásban lévő tiszta vízzel leöntik a kávéőrleményt. A kávészemcsék telítődnek vízzel, ami így kilúgozza a szín-, illat- és ízanyagokat. A forrázás általában megfelelő színű, de nem túl tartalmas italt eredményez. A forrázásos kávékészítésnek az idők folyamán több fajtája is kialakult.

Technikailag talán a legismertebb a szűrőzsákos-filteres kilúgozás módszere, leginkább német kávénak hívjuk. Ebben az esetben a forró víz cseppekben érintkezik a finomra őrölt, szűrőzacskóba helyezett kávéval. A szűrő finomsága miatt a kávé nem tud átszivárogni a filterpapíron. Vigyázni kell azonban, amennyiben túl finom az őrlemény vagy nem megfelelő az őrlemény elhelyezkedése, sokáig tart a kávé kilúgozása – és így nem kívánatos ízanyagok is kioldódhatnak. Szintén forrázott kávé az úgynevezett "French Press", bár itt egy speciális, szűrővel ellátott kis kancsóban főzhetjük a kávét. Az eszpresszónál mindenképpen hígabb, de aromagazdag kávét eredményez. 

 

espresso

Az espresso név az italkészítés gyorsaságára utal. Ez a technológia nagy nyomással (9 bar) működik. Az átpréselési nyomás lehetővé teszi számunkra, hogy 100°C alatti, (90-92°C) vízzel tudjunk kilúgozni egy igen nagy finomságú kávéőrleményt - viszonylag rövid idő alatt (20-25mp) - úgy, hogy egy tartalmas, ízletes és kellő koffeintartalmú kávéitalt nyerjünk. Az így készült ital aromagazdagsága és sűrűsége teszi azt, hogy fogyasztói erős kávéként tekintenek az espressóra. A valóság azonban az, hogy bármennyire is intenzív, az érzékszervekre erős hatást gyakorló kávéital is az espresso, koffeintartalma jóval alacsonyabb minden más módszerrel készített kávénál.

 

kapszulás kávéfőzés

Mivel az utóbbi 1-2 évben egyre inkább elterjedtek hazánkban is a kapszulás kávéfőzők, de nehéz közöttük eligazodni, sok ilyen tesztet szeretnék írni. 

Szinte minden nagyobb kávé vagy konyhai gép gyártó elkészítette a saját maga szabvány kapszuláját. A kávék légmentesen zárt, egy adagos alumínium vagy műanyag kapszulákba kerülnek és várják, hogy felhasználják, így mindig friss, megfelelően őrölt és tömörített kávét használhatunk. A kapszulás kávégépek mind nagy nyomással (15-19 bar) működnek, így otthoni környezetben ihatunk tökéletes presszó kávét. 

 

pod/párnácska/E.S.E.

A pod-os vagyis párnás kávéfőzés célja - csak úgy, mint a kapszulás rendszereké - hogy a végletekig leegyszerűsítse az espresso készítés folyamatát. Az E.S.E nemzetközi szabvány, amely előre csomagolt, pörkölt, őrölt és tömörített (egy-, ill. kétszemélyes) kávéadagokkal működik. A kávépárnában a két filter-papír közé tömörített kávéadagot csupán a gép erre kialakított részébe kell helyezni. A gyárilag beállított mennyiség, őrlés és tömörítés igen jó minőségű espressót eredményez. Eredetileg vendéglátóipari felhasználásra tervezték, de mára a háztartásokban is egyre elterjedtebb. A kávégépek itt is nagy nyomással működnek. Előnye, hogy mivel nemzetközi szabvány sok fajta E.S.E. párnából válogathatunk.

Sajnos sok helyen összemosódik a PAD-os kávépárnákkal, amelyeket pl. a Philips Senseo rendszere használ, vásárlás előtt mindig nézzük meg a kávé feliratát!

 

PAD párnácska

A PAD kávépárnákat és a hozzájuk tartozó kávéfőzőket a Philips és a Douwe Egberts fejlesztette ki, elsősorban a Nyugat-Európai ízlés alapján. Ezek a gépek (pl. Senseo) nem presszókávét főznek, hanem átmenetet képeznek a presszó és a német filteres kávé között és e másodikhoz állnak közelebb. A kávé elkészítése egyszerű, kisebb nyomáson (2 bar) működik, így lazább, de aromás kávét készíthetünk vele. A Senseo rendszerhez számtalan gyártó kínál PAD-párnát.

 

török kávé

A török kávé készítésekor nagyon finomra (púder finomságúra) őrölt kávét használunk (0,1-0,2 mm szemcsenagyság), speciális edénykében, dzsezvában készítjük. A megfelelő kávékeverék nem sötét pörkölésű. Az iszlám országokban a hagyományos készítésű török kávé etiópiai és riói kávébab fajták sajátos vöröses-barna pörkölésű keverékéből készül.

Az elkészítés lényege, hogy a kávét a cukorral és az esetleges egyéb ízesítő szerekkel együtt - különböző iskolák szerint - egyszer vagy háromszor, lassú tűzön felfőzzük. 

 

Forrás: completa.hu kávézási szakszótár, kavehazak.hu 

 

5 komment

Címkék: filter kávé török pad kapszula pod kotyogó espresso e.s.e