HTML

Kávégép és kávéfőző tesztek - elfogulatlanul

A kicsitől a legnagyobbig, a kotyogóstól a teljesen automatáig, a tömöstől a kapszulásig. Tesztek, vélemények, gondolatok.

Friss topikok

  • silent man: @kvmania: Ez a matek hogyan jött ki? (2017.10.23. 21:28) Kapszulás kávé = átverés?
  • szilvi1960: ahogy a soraid olvasom, én is ugyanígy voltam az én Cafissimo kávéfőzőmmel minu.me/-cafissimo . A ... (2012.04.12. 13:52) Lavazza EP950 - A dizájnkocka
  • l'arabica: Végre a Lavazza is rájött, hogy az üvegpoharak szépek, csak nem férnek a gép alá. Az új, alacsonya... (2012.02.23. 14:26) Lavazza LB800 - sármos egyszerűség
  • lorien: @kávéfan: Nem a kapszulás miatt van így, már jóval előtte kialakult a technológia. Ez különben cs... (2011.01.27. 10:23) Egy kis áttekintés

Linkblog

Lavazza LB800 - sármos egyszerűség

2011.01.30. 21:20 Szintai Molnár Péter

A Lavazza LB800 egy kicsi, könnyű és könnyen kezelhető kávégép, amely Lavazza Blue kapszulákkal működik. Gyakorlatilag ez a rendszer belépő modellje, amely korrekt kávét készít, de semmi egyéb különlegessége nincs. 

Az LB800 - micsoda fantázianév - egyik nagy előnye, hogy kicsi, vagyis minden konyhában elfér. Kisebb irodákba és családi használatra teljesen ideális. Olcsó, egyszerű modell, melyet akár ingyen is megkaphat az ember, ha napi 1 kapszulát elfogyaszt, de erről majd később.

 

A dizájn helyett a gyártó a funkcióra koncentrált, de ez nem baj. Egyedüli problémám az, hogy túlságosan műanyagnak tűnik. Nem szebb, mint a sok háztartásban megtalálható szarvasi vagy momert kávéfőző, de azért egy szigorúbb feleség sem küldi vissza majd a férjét a boltba. Szóval együtt lehet élni vele, pláne ha meg is kóstoljuk az ezzel főzött kávét.

 

A kapszulákat praktikusan egyenként csomagolják, sajnos műanyagba, de szerencsére nincs előre lyukasztva, mint a Lavazza másik, Espresso Point rendszerénél (erről egy későbbi posztban emlékezek majd meg). Ennek megfelelően a kávé finom, friss. Az olasz presszónál megszokott hab is megjelenik - bár ennek nagysága kapszula függő és persze attól is függ, hogy sikerült-e jól felfűtenie a rendszernek.

 

A tapasztalataim szerint ugyanis ez a gyengéje az LB800-nak. Ébredés után azonnal érdemes kibotorkálni a konyhába, hogy néhány perc közös boot után kávét főzhessünk vele. Akkor is leginkább a presszót viszi jól, de még így is kigyullad néha a figyelmeztető lámpa: nem elég meleg a víz. És ezt időnként érezni a kávén is.

 

A legnagyobb csalódás akkor érhet bennünket, ha még egy hűtőből kivett tejszínt is beleteszünk. Majdnem langyossá hűti a kávét. Brrr... Ez ellen egyébként úgy lehet legjobban védekezni, hogy csészét egy adag forró vízzel előmelegítjük.

 

Hosszú kávéval ne is nagyon próbálkozzunk, mondjuk erre azért is kicsi az esélyünk, mert egy hosszúkávés pohár be sem fér a gépbe, de erről az extrák között is lesz még szó.

 

Kapszulák, árak

 

A Blue rendszer egyik nagy előnye, hogy viszonylag sokféle kapszula kapható. Óriási hátránya viszont, hogy csak 100 db-os csomagok léteznek, szemben a Nespresso vagy a Tschibo 10-es csomagolásaival és a Dolce Gusto 16-os dobozaival. Itt esély sincs arra, hogy összeválogassak egy vásárlás alkalmával egy olyan csomagot, ami a család minden tagjának megfelel. Ez főként akkor problémás, ha koffeinmentes kávét is szeretnék venni, mert abból 2 hónap alatt is maximum 6 adag fogyott el nálunk. Az egyik javaslatom a forgalmazó cégnek, hogy ezen változtasson. Nem hinném, hogy kevesebb fogyna, de én elégedettebb vásárlójuk lennék. A Blue rendszerhez kapható még több féle tea sőt forró csoki kapszula is, ezeket viszont nem próbáltam még, ami szintén annak köszönhető, hogy csak ötvenesével rendelhető. 

 

A kapszulákat egyébként 100-130 Ft között lehet megvásárolni. Az ár attól is függ, hogy béreljük-e a gépet, vagy saját gépet használunk. Az LB800-at az Aygor Kft-től ingyen is elhozhatjuk, ekkor tulajdonképpen kapszulánként kb. 20 Ft-ért béreljük a gépet. Mivel az LB800 ára 30.000 Ft körül van, így 1500 kapszula után fordul "bukóba" a dolog, ami napi 2 kávé elfogyasztása mellett is 2 év. Cserébe viszont ha elromlik, a javíttatás költsége a garanciaidőn túl sem minket terhel.

 

Extrák - gőzkar

Sajnos valamiért szinte minden kávéfőzőbe beerőltetnek egy tejhabosító kart, de az alsóbb kategóriákban ez szinte semmire nem használható. Az LB800 sem kivétel. A gőzt a gőz gombocska hosszú megnyomásával tudjuk működésbe hozni, de egy adagnyi gőzzel nem tudunk felgőzölni egy cappuccino-hoz elegendő tejet.

Még rosszabb a helyzet, ha olyan italt szeretnénk készíteni, amihez több gőz kell.

A feleségem például nagyon szereti a Manuel forrócsokikat, amiket bizony gőzölni kell. Ez a művelet ennél a típusnál elég keserves. Három négy körben sikerül csak, ráadásul a kar sem elég hosszú. Jobb a békesség alapon én ezt a funkciót kihagytam volna a gépből, mint ahogy pl. a nespresso alapgépeiből sem hiányzik.

 

Az már csak (tej)hab a tortán, hogy hiába van kar a cappuccino-hoz, ha be sem fér a kávéfőzőbe egy normális bögre. Sőt, ciki vagy nem: a Lavazza saját üvegpohara is épp hogy odafér. Valamelyik mérnök nem figyelt oda, mert csak néhány miliméteren múlik.

 

Használat

Használata tényleg pofonegyszerű. Van róla egy kép is tessék:

 A kapszulatartó karba be kell tenni a kapszulát, azt felapplikálni a gépbe, majd megnyomni a kávé gombocskát és már folyik is a fekete nedű. 

 

Az első használat előtt (és ha véletlenül kifogyott a víz) persze légteleníteni kell a rendszert. Ezt úgy tehetjük meg, hogy bekapcsoljuk a gépet, kinyitjuk a gőzcsapot és megnyomjuk a kávéfőzés gombot. Ha nem akarjuk eláztatni a konyhát, a gőzcsap alá nem árt odatenni egy nagyobb poharat, mert itt némi víz fog folyni. Néhány másodperc múlva elzárhatjuk és készen is vagyunk. 

 

Kapszulák rendelésre

A kapszulás rendszerek egyik sajátossága, hogy minden gyártó saját kapszulákat gyárt és ezek nem kompatibilisek egymással. A forgalmazók pedig érthető okokból maguknál tartják a terjesztést. Így olcsóbb és egyszerűbb is nekik, mint bekerülni valamelyik áruházlánc polcaira. Viszont nem tudunk csak úgy elugrani kávéért, ha épp kifogytunk belőle.

 

Ha sajátunk a gép, akkor a Lavazza kapszulákat több helyről is rendelhetjük, de ha béreljük, akkor értelemszerűen azoktól vagyunk kötelesek, akik a gépet kölcsönzik nekünk. Az Aygornál lehet személyesen is kapszulát átvenni, vagy választható a futárszolgálat, amely 300 kapszula alatt 990 Ft+ÁFA-ért, 300 kapszula fölött pedig ingyenesen szállítják ki az egész ország területén. Ez egyébként nagyon pozitív, ezt nem minden kapszulás rendszerről lehet elmondani.

 

Előnyök

Olcsó gép, vagy akár ingyen is bérelhető.

Az LB800 korrekt presszókávét főz a Blue kapszulákból.

Jó a kapszulakínálat, egyszerű rendelési lehetőségek, országos kiszállítás.

 

Hátrányok

A kapszulák csak százasával vásárolhatók meg. 

Csak kicsi csészék férnek be a gépbe.

 

Összegzés

Ha csupán jó minőségű presszó kávét szeretnénk inni otthon vagy az irodában, megéri. Csodát nem várhatunk tőle, de korrekten teszi a dolgát.

 

 

Ha valaki a cikk miatt rendelne az Aygor-tól ingyenes géphasználatot, vagy bármi mást, akkor légyszi hivatkozzatok a blogra!

Nem kapok érte pénzt, de reményeim szerint egyéb tesztelhető gépeket igen.

Előre is köszi!

 

www.aygor.hu


 


6 komment

Címkék: blue kapszula lavazza aygor lb800

A bejegyzés trackback címe:

https://kavefozok.blog.hu/api/trackback/id/tr202626259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vito123 2011.01.31. 09:48:23

Ciao! :-)
Az Aygornál van 10 db-os kóstoló csomag és 50 db-os is, amibe olyan kávét raknak, amilyet kérsz. :-) Így nem szárd rád a sok decaf.

Szintai Molnár Péter · http://sodagroup.hu 2011.01.31. 10:19:13

Az 50 db-os csomagot ismertem, de hivatalosan csak totál vegyes csomag van, én is olyat vettem. Amikor cégesen rendeltük sem merült fel hogy lehet kóstoló csomagot vagy általunk összeválogatott 50-es csomagot rendelni. De jó tudni, köszi az infót! :)

l'arabica 2011.02.03. 11:33:08

Sziasztok!
Van egy apró trükköm a cappuccino kedvelőknek (jómagam is inkább tejesen iszom a kávét). A Lavazza hosszúkávés és cappuccino csésze is aláfér a gépnek. És szép is!

Szintai Molnár Péter · http://sodagroup.hu 2011.02.03. 11:42:52

A szélesebb, de nem magas csészék férnek alá, sőt van olyan üvegpoharam, ami szintén bemegy, csak épp a Lavazza nem... :) Tehát ez alá a gép alá inkább csészék valók.

l'arabica 2012.02.23. 14:26:12

Végre a Lavazza is rájött, hogy az üvegpoharak szépek, csak nem férnek a gép alá. Az új, alacsonyabb, de öblösebb üvegpoharak viszont igen!!! És szebbek is :)
süti beállítások módosítása