HTML

Kávégép és kávéfőző tesztek - elfogulatlanul

A kicsitől a legnagyobbig, a kotyogóstól a teljesen automatáig, a tömöstől a kapszulásig. Tesztek, vélemények, gondolatok.

Friss topikok

  • silent man: @kvmania: Ez a matek hogyan jött ki? (2017.10.23. 21:28) Kapszulás kávé = átverés?
  • szilvi1960: ahogy a soraid olvasom, én is ugyanígy voltam az én Cafissimo kávéfőzőmmel minu.me/-cafissimo . A ... (2012.04.12. 13:52) Lavazza EP950 - A dizájnkocka
  • l'arabica: Végre a Lavazza is rájött, hogy az üvegpoharak szépek, csak nem férnek a gép alá. Az új, alacsonya... (2012.02.23. 14:26) Lavazza LB800 - sármos egyszerűség
  • lorien: @kávéfan: Nem a kapszulás miatt van így, már jóval előtte kialakult a technológia. Ez különben cs... (2011.01.27. 10:23) Egy kis áttekintés

Linkblog

Kapszulás kávé = átverés?

2011.02.02. 11:04 Szintai Molnár Péter

 

Baráti társaságban és fórumokon is felmerült már többször a kérdés: megéri-e kapszulás kávégépet tartani. Van, aki szerint csak divat és átverés, van aki pedig esküszik rá. Számoljunk utána és nézzük meg a dolgot praktikus és érzelmi oldalról is.

 

Kezdjük a számokkal! 

Egy normál presszókávét 7 gramm őrölt kávéból főzhetünk meg. Egy kapszulában is pont ennyi van, általában a kávé fajtájának megfelelően tömörítve. Ha az olcsóbb 95 Ft-os kapszula árat vesszük alapul, ahol tehát 7 g = 95 Ft, akkor az adott kávéból 3392 Ft lenne egy 250 grammos adag, vagyis 13.571 Ft egy kg. Ez eléggé megdöbbentő szám.

 

Ha egy olcsó, de márkás kávét veszünk, pl. a Segafredo Intermezzo-t, aminek a 250 grammos kiszerelése 399 Ft jelenleg, akkor azt látjuk hogy az árkülönbség közel tízszeres. A fent említett Segafredo viszont korántsem olyan minőségű kávé, mint amilyeneket a kapszulák rejtenek. Érdemesebb tehát egy-két kategóriával fentebb is körbenézni. 

 

Az Illy kávé 250 grammos kiszerelésben 2.242 Ft, tehát kilónkénti ára közel 9000 Ft. Itt még mindig jelentős a különbség még a legolcsóbb kapszulákhoz képest is, pedig már nagyjából ugyanabban a kategóriában vagyunk.

 

És akkor még nem számoltunk azzal, hogy vannak 120-130 Ft-os kapszulák is, ahol egy kilogramm kávéért 18.000 Ft-ot fizetünk, tehát ugyanazt a minőséget minimum dupla áron kapjuk meg.

 

A fenti számok alapján az, aki kapszulás kávét fogyaszt vagy bolond vagy rengeteg fölösleges pénze van.

 

Árnyaljuk a képet!

Ahhoz, hogy 7 gramm kávéból tényleg 1 adag jó minőségű kávét főzzünk szükségünk van egy olyan kávéfőzőre, amely képes 1 adagot főzni. Hja és természetesen képes presszó kávét főzni. Ennek több kitétele is van, most bele se megyek.

A legtöbb, háztartásban található kávéfőző inkább 2-3-4 adagos, esély sincs 7 grammot tölteni bele. És hát értelme is kevés van lenne. Akár kotyogós, akár elektromos, több kávét eszik meg, ráadásul ugye nem presszó az, amit főznek.

 

Tehát a tényleges összehasonlításhoz az is hozzátartozik, hogy először be kellene ruháznunk egy olyan gépbe, amelyik presszót főz és egy adagosat. Ha ezt újonnan tesszük meg, akkor alapesetben is 100.000 Ft körüli összeget kell erre szánnunk. Hosszú távon és ha sok kávét fogyaszt az egész család vagy iroda, akkor persze megtérülhet. Sajnos teljesen automata kávéfőzőt még nem teszteltem, de több fórumból és beszélgetésből az derült ki, hogy hajlamosak a mozgó alkatrészek és a tömítések elromlani, pláne az alacsonyabb árkategóriás gépekben. A javíttatásuk pedig rémálom, legalábbis ha szoktunk számlákról álmodni.

 

Én is nézegettem használtan egy Krups-ot, ahol csak a tömítések kicserélése került 30.000 Ft-ba.

 

Ez 300 kapszulás kávé ára, nekem féléves fogyasztásom.

 

Szóval... Itt jön a "hát nem tudom" kategória.

 

Praktikumok

A kapszulás rendszerek drágának tűnnek, de nagy előnyük, hogy mivel darabonként csomagoltak, mindig frissen kávét ihatunk. Ha nem is hisszük el a sok-sok marketing blablát azzal kapcsolatban, hogy a kávé pörkölés és darálás után azonnal a kapszulákba kerül, még akkor is sokkal frissebb mint a fém dobozban hetekig üldögélő őrölt kávé. Hasonlítsátok csak össze a frissen felbontott kávét és a fém dobozban legalább 1 hétig tárolt kávé illatát. Naugye?

Az sem elhanyagolható szempont, hogy viszonylag koszmentesen lehet velük kávét főzni. Nem megy mellé az őrölt kávé, nem kell külön tömöríteni és a zacc is a kapszulában marad.

 

Másik oldal

Egy jó presszó kávét kávézóban 300 Ft körül ihatunk meg, de ezért az árért időnként csapnivaló, hűvös löttyöt kap az ember, ami nyilván a pultus/pincér hibája. Ehhez képest a 100 Ft-os kapszula, amely hasonló, vagy jobb kávét ad, ráadásul otthon, pizsamában a konyhába botorkálva is. Volt egy időszak, amikor egyáltalán nem ittam kávét vendéglátóhelyeken, mert tudtam, hogy az irodában vagy otthon ott vár rám a Nespresso vagy a Lavazza. Ez pedig jó dolog.

 

Suzuki vagy Ferrari?

A kérdés, hogy megéri-e a kapszulás kávét fogyasztani szerintem pont ugyanolyan felvetés, mint hogy mivel jobb közlekedni, Suzukival vagy Ferrarival. Mert ahogy minden autó elvisz A-ból B-be, lehet kávét főzni a kotyogósban is és kapszulás gépekben is, de mindkettő más élvezeti faktorral bír. A magam részéről kevésbé érdekel hogy milyen autóval járok, de szeretem kényeztetni magam borok és a kávék terén is.

 

Szóval mindenki saját maga dönti el, hogy mennyi luxust enged meg magának és miben...

 

 

 

12 komment

Címkék: kávé átverés ár illy kapszulás

A bejegyzés trackback címe:

https://kavefozok.blog.hu/api/trackback/id/tr292632997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs.Rossie 2011.02.03. 00:06:19

Szia!
Tetszik a blog, főleg hogy épp kávéfőzőt keresek.:)
Jelenleg egy 1 személyes kotyogósom van. Szeretem, de alumínium, és általábn elfelezzük az egy adagot urammal, és pont jó az is... de msot egy olyanról álmodom, ami a vizet maga forralja, de nem kapszilás, hanem azon a kalsszikus kávétöltős kávéházi elven működik... leginkább mert nem adom a kávét, amit iszom... ilyenről is lesz bejegyzés?

Szintai Molnár Péter · http://sodagroup.hu 2011.02.03. 08:09:07

Szia!

Igen, mindenképpen tervezek ilyen bejegyzést is.
Ebből szintén óriási a kínálat (nagyobb, mint a kapszulásokból) és legalább ekkora a minőségi szórás is, ahogy látom, aminek kevés köze van az árhoz. Vagyis a drágább, márkás nem feltétlenül jobb.

Szóval igen, lesznek ilyen tesztek is, bár az elkövetkező néhány most továbbra is kapszulás vagy általános kávés lesz.

Mrs.Rossie 2011.02.03. 12:25:06

Nem baj, ezeket is figyelemmel kísérem majd:)

spotty 2012.03.23. 09:34:56

Mi pont most kaptunk egy ilyen cafissimot: minu.me/-cafissimo Más fórumon már érdeklődtem, hogy valaki használ-e ilyet és milyen? Itt valaki esetleg?

2012.04.02. 21:39:31

Két dolgot pontosítanék.
1. Nem kell 100 ropi egy 15 baros kávéfőzőért, karácsonykor 60-ért kaptunk egy krups darabot, ami egész jónak tűnik eddig.
2. A kapszulás kávéfőző is el tud ám romlani.
Annyit viszont el kell ismerjek, hogy nekem, aki nem mindennap iszok kávét, érdemes megfontolni egy ilyen gép beszerzését a szokásosokkal szemben, mert igaz ugyan, hogy drágább egy adag, de pont a hosszú szekrényben állás miatt volt már, hogy ki is kellett dobjak kávét, mert megsavanyodott.

BluElefantino 2012.12.18. 00:42:12

Én most vettem egy Saeco Lavazza a modo mio kapszulás gépet 24db kapszulával csomagolva egy németországi saturnban 29euróért. Szerintem ennyit megért! ;-)

zh1972 2014.08.08. 22:43:57

Korrekt cikk. Sokáig ellenálltam a kapszulásnak, aztán németországban szert tettem egy aeg-lavazza a-modo-mio kapszulákkal üzemelő gépre. Van a választékban egy "magicamente" nevezetű espresso kapszula, amin dobtam egy hátast! Olyan kávét ad, amilyet csak a speciális kávézókban ihattam eddig 300-600Ft közötti áron!!! ...még a cukortesztet is állja!!! (Próbálok 25-30 max.35ml-t főzni egy kapszulából) A gép amit vettünk, abban különbözik a legtöbb hasonló masinériától, hogy nincs rajta kis pohár-nagy pohár választó, ami talán a legtöbb emberben ellenérzéseket vált ki, nekem viszont ez volt a megváltás! :) Szeretem azt gondolni, hogy a KV amit főzök, azért olyan jó, mert az általam tökéletesnek vélt mennyiséget főzöm le! :) Mondjuk ez azzal jár, hogy arra a 20mp-re amíg lejön a presszó, ott kell állnom és a megfelelő pillanatban megnyomni a gombot, ellenkező esetben addig jön a cucc amíg a víztartály ki nem fogy! :))))) Viszont így a feleségem is boldog, mert ő a németes kávés vizet szereti, amit szintén elkészít neki a gép, csak ő 2 percet szobrozik előtte a 3 deci rozsdás vízért! :) Az ebay-en 80ft körül veszem az eredeti kapszulákat, igaz ehez min. 10 dobozzal kell venni, de ez a legkevesebb azért, hogy otthon is igazi presszót ihassak!

ToNight 2015.03.15. 20:55:41

Na akkor elmondom mi az arany középút, a szuzuki áron megvett igazi bmw minőség!! :)
Szépen megveszitek a Techibo Cafissimo tetszőleges gépét, meg hozzá egy 10db-os kapszulát és miután először lefőztétek, szépen le lehet vágni a tetejéről a fóliát, elmosni a két db műanyag szűrőt, majd kv-val együtt visszapakolni. Nem kell pótolni a fóliát, csak simán berakod és lefő a tökéletes eszpresszó kv. Tchibo Sicilia espresso-t így isszuk fél éve, tökéletes :)
Újra lehet tölteni akármilyen kávéval, és kész tökéletes egy adagos eszpresszó! Eszpresszó kapszulát kell hozzá venni, annak az alsó szűrője apróbb lyukú mint a többi(crema, és filteres...).
Remélem tudtam segíteni :))

kvmania 2016.11.18. 08:19:55

Sziasztok, valahol olvastam, évente 27 milliárd kávékapszulát fogyasztunk el évente, ez 1 200 000 m3 , (igen, 1,2millió köbméter) ez 40 000 konténer szemét. Te tegyük fel ez túlzott adat, legyen csak egytizede, az is 4 000 konténer. Na ezért készülünk elhagyni a Földet és elköltözzünk a Marsra.

Fusimester 2016.12.10. 23:14:14

Sziasztok. Én is nem rég vettem egy kapszulás gépet. Nagyon finom espresso jön ki belőle, kis krémes habbal a tetején. Az a véleményem, hogy akinek a napi rutin része a reggeli kávé, annak ez nem való. Ha mondjuk azért kell meginnia az adagját, mert anélkül nem tud a toalettre kimenni még munkába indulás előtt, és hogy felébredjen az anyagcseréje időben, és ne negyed 6-kor a forgalmi dugóban a buszon jöjjön rá az inger, amikor már a gyomorgörcs is rájön a napi feladatok átgondolása közben, vagy a éppen a vizsgadrukk miatt, és rájön a k@kálhatnék pl a tömött 169E buszon Rákoskeresztúrtól az Örsig, és az pedig 30 percig nem áll meg sehol, csak az Örs vezér téren, és addig nem akar ájultan maga alá wc-zni, és emiatt kimaradni a suliból, annak ez nem való! Az főzzön kotyogóval, mert ott nem fontos az íz, csak az erő, és hamar otthon elintézi a nagydolgát tőle, és szép lesz a napja. (hú 10 évig minden nap sz*nom kellett a buszon minden egyes áldott nap kivétel nélkül, mert nem kávézhattam gyerekként, és otthon nem tudtam időben wc-zni. De utáltam is iskolába járni emiatt. Félúton jött rám, és már futva mentem befelé, hogy ne magam alá csináljak, mert a metrón már szenvedtem, és még át kellett szállni villamosra is, meg lépcsőzni közben!). Bocsánat, egy életre nyomot hagyott bennem ez a trauma. Szóval koytogóval is lehet jót főzni, de az hétköznapi tömegkávé, és a serkentő hatása miatt isszák, meg amiatt, amiről senki nem mer beszélni, de nagyon-nagyon kellemetlen. Az a kv is sokkal jobb, mint amit a munkahelyen szoktam inni. Erős, de szutyok az íze és müanyag pohár is ad hozzá mellékízt. Attól meg már hasmenésem is lesz, de felébreszt az is, ott meg közel a mosdó. A kapszulás kávé az csak hétvégére, ünnepre való, meg ha jönnek vendégek. A kávét az íze miatt jó inni, kikapcsolódás közben, és nem muszájból, kényszermegoldásból, hanem végre egy jó élményhez társítva. És még a bélműködést sem zavarja meg!!! Ezért más a kapszulás, és 100Ft-ot bőven megér egy finom Hawaii-DJ- érzésű kávé.

kekegsm 2017.08.03. 13:49:21

@kvmania: Egyedül ott hibádzik a számításod, hogy akár alu, akár műanyag a kapszula, mindkettő újrahasznosítható anyagból van. A Nespressónak pl kapszularendeléskor ingyen vissza lehet küldeni a használt kapszulákat, újrahasznosítják.

Viszont ha kiszámolod, hogy leírtál kb 300-400 karaktert, és ezt megnézte mondjuk 1000 ember, az azt jelenti, hogy 300000-400000 karakternyi pixelt le kellett gyártani, elképesztő mennyiségű nehézfém, víz, oxigén és gyerekmunka árán.

silent man 2017.10.23. 21:28:18

@kvmania: Ez a matek hogyan jött ki?
süti beállítások módosítása