HTML

Kávégép és kávéfőző tesztek - elfogulatlanul

A kicsitől a legnagyobbig, a kotyogóstól a teljesen automatáig, a tömöstől a kapszulásig. Tesztek, vélemények, gondolatok.

Friss topikok

  • silent man: @kvmania: Ez a matek hogyan jött ki? (2017.10.23. 21:28) Kapszulás kávé = átverés?
  • szilvi1960: ahogy a soraid olvasom, én is ugyanígy voltam az én Cafissimo kávéfőzőmmel minu.me/-cafissimo . A ... (2012.04.12. 13:52) Lavazza EP950 - A dizájnkocka
  • l'arabica: Végre a Lavazza is rájött, hogy az üvegpoharak szépek, csak nem férnek a gép alá. Az új, alacsonya... (2012.02.23. 14:26) Lavazza LB800 - sármos egyszerűség
  • lorien: @kávéfan: Nem a kapszulás miatt van így, már jóval előtte kialakult a technológia. Ez különben cs... (2011.01.27. 10:23) Egy kis áttekintés

Linkblog

Török kávé - dzsezva

2011.01.27. 14:23 Szintai Molnár Péter

 

Ez egy fura, zavaros és zamatos ital. Bár tudnám, hogy hogyan lehetséges az, hogy tőlünk pár száz kilométerre még jól ismerik, mi pedig alig...

 

Azt hogy szeretem a török kávét a sógoromnak köszönhetem. Egy családi vendégség alatt főzött nekem és beleszerettem. Nem, nem a sógoromba.

 

Mint minden kávénál itt is két lényeges pont van: a pörkölés és az őrlés. A kávék közül a bécsi pörkölés áll legközelebb a török kávéhoz, ha tehát sehol nem kapunk eredeti, csomagolt török kávét, akkor válasszunk nem túl sötét pörkölésű keveréket.

Ami ennél is fontosabb az az, hogy az őrleménynek púder finomságúnak kell lennie.

 

Korábban eredeti török kávét nem lehetett itthon kapni, de Szerbiából, például a szabadkai piacról már be lehetett szerezni a napi Kurukahveci Mehmet Efendi adagot.

 

Aztán egyik nap Zuglóban, egy egyébként olivabogyókat forgalmazó üzlet kirakatában megláttam a fent már emlegetett török kávét. Azonnal vettem egy dobozzal és megleptem magam egy dzsezvával is.

 

Elkészítés

 

Az elkészítése nem egy ördöglakat, de a dzsezva, vagy egy szűkülő formájú kis forraló edényke mindenképpen szükséges hozzá. Az edény nagyságától függ, hogy hány személynek főzhetünk benne kávét, mert maga az ital csak a dzsezva 2/3-ad részét foglalhatja el. Ennek egyszerű oka van: kell a hely arra, hogy forráskor tudjon hab képződni.

 

Személyenként kb. 0,5 dl  vizet és egy púpozott kávéskanál kávét számoljunk. 

Ha cukrozni szeretnénk a kávét, ezt is még a főzés előtt tegyük bele a dzsezvába. Mivel nincs agyonpörkölve a kávé, így kevesebb cukor is elég, bár ezt az egész cukor dolgot is simán elhagyhatjuk.

 

A főzésre több iskola is létezik. Van, aki háromszor főzi fel (sűrű keverés mellett), de úgy, hogy az első forrásnál kitölti a kávé 1/3-ad részét a pohárba, majd a második forrásnál a másik 1/3-ad részét stb...

Én az első forrásnál megvárom amíg feljön a hab és azonnal kitöltöm a pohárba, természetesen zaccal együtt.

 

Pár percet várni kell vele, hogy a zacc leüljön a pohár aljára, de addigra legalább fogyasztható hőmérsékletű is lesz.

 

Tejet, tejszínt is lehet bele tenni, de így kissé már túlzottan jólfésült lesz a kávénk.

 

A tökéletes hangulathoz a kávé mellé hallgassátok a Putumayo Cairo to Casablanca című CD-t!

 

ui.:

Kurukahveci Mehmet Efendi-t itt lehet venni:

 www.gorogolivabogyo.hu/ 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kávé török dzsezva kurukahveci mehmet efendi

A bejegyzés trackback címe:

https://kavefozok.blog.hu/api/trackback/id/tr442618210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása